Buitengerechtelijke incassokosten: WIK-richtlijnen

Benieuwd naar de buitengerechtelijke incassokosten die u in rekening mag brengen? Op 1 juli 2012 trad er een nieuwe wet in werking. De wet gaat uit van een staffel, met een maximum aan kosten waar het om mag gaan.
Het doel van de wet is om consumenten en ook eenmansaken te beschermen tegen onredelijk hoge incassokosten. Zij kunnen te hoge bedragen niet zomaar opbrengen, ook niet als er al lange tijd een factuur openstaat. We helpen u graag met het berekenen van de buitengerechtelijke incassokosten die u in rekening mag brengen, binnen het minimum en het maximum waar we op wettelijke basis mee te maken hebben. Daarnaast lichten we u graag de procedure toe en kunt u natuurlijk gebruik maken van een handige tool.

Minimum en maximum

De Wet normering buitengerechtelijke incassokosten (WIK) beperkt de kosten met een maximum, maar zorgt aan de andere kant ook voor een minimum. Bij factuurbedragen tot €267 geldt er een minimum van €40. Op die manier is het voor ons als incassobureau altijd interessant om er voor u mee aan de slag te gaan, zelfs als er sprake is van een klein openstaand bedrag.
De rest van de staffel ziet er als volgt uit:

  • 15% over de eerste € 2.500,- van de hoofdsom van de vordering, met een minimum van €40,-
  • 10% over de volgende € 2.500,- van de hoofdsom van de vordering
  • 5% over de volgende € 5.000,- van de hoofdsom van de vordering
  • 1% over de volgende € 190.000,- van de hoofdsom van de vordering

Er geldt een maximum van €6.775. Dat maximum wordt bereikt bij een factuurbedrag van €1.000.000, waardoor de incassokosten boven dat bedrag niet verder oplopen.

Procedure: zo werkt het

Het berekenen van de buitengerechtelijke incassokosten kunnen wij voor u doen, waardoor u daar zelf niet mee aan de slag hoeft. Voordat we de berekening maken is het belangrijk dat de openstaande vordering aan een aantal voorwaarden voldoet.
De minimum- en maximumbedragen gelden bijvoorbeeld voor facturen die sinds 1 juli 2012 in verzuim zijn geraakt. De hoofdsom moet gegrond zijn op een verbintenis uit een overeenkomst tot betaling van een geldsom. Daarnaast mag er sprake zijn van een verbintenis tot vergoeding van schade volgens een vaststellingsovereenkomst of een verbintenis die is omgezet naar een vervangende schadevergoeding.

Buitengerechtelijke incassokosten berekenen

Wij kunnen voor u de buitengerechtelijke incassokosten berekenen, al kunt u dat ook zelf doen met onze handige tool. Ontdek op die manier welke kosten we berekenen bovenop de factuur, naast de wettelijke rente die we mogen berekenen.
Benieuwd naar de hoogte van de incassokosten die we bij het factuurbedrag optellen en de wettelijke rente? Of heeft u vragen over de procedure die we hanteren als we voor u aan de slag gaan? Neem contact met ons op, dan vertellen we u graag meer.