Voorbeeldbrief incassokosten: handige tips

Een voorbeeldbrief voor de incassokosten gebruiken? Met een paar handige tips zorgt u zelf voor een brief, al kunnen wij die natuurlijk ook voor u maken. Voor particulieren en bedrijven, zodat u hen in gebreke kunt stellen en uw vordering toch kunt innen.
Een incasso voorbeeldbrief hoeft niet ingewikkeld in elkaar te zitten, maar het is wel belangrijk om rekening te houden met een aantal wettelijke richtlijnen. Daarbij is het belangrijk om uit te gaan van een particuliere of een zakelijke klant, omdat daarvoor andere regels gelden.

Voor particulieren en bedrijven

Wilt u een voorbeeldbrief voor incasso sturen aan een particulier? Stuur altijd eerst een laatste kosteloze aanmaning, de zogenaamde ’14 dagenbrief’. En geef in die brief ook alvast aan welke incassokosten u in rekening zal brengen, als de betaling toch uitblijft.
Tip: bent u niet btw-plichtig? Dan mag u de incassokosten met 21% btw verhogen, mits u dit vermeldt in de brief die u stuurt.
Is uw klant een bedrijf? Dan kunt u uitgaan van de WIK-staffel die er geldt. Het is niet nodig om een ’14 dagenbrief’ te sturen, maar u dient zich wel te houden aan een aantal andere richtlijnen. Bovendien moet u zorgen voor een laatste aanmaning, al hoeft u daarin niet aan te geven welk bedrag aan incassokosten u zal berekenen.
Een voorbeeldbrief voor de incassokosten aan particulieren ziet er daarom iets anders uit dan die aan een zakelijke klant. We gaan daar graag voor u mee aan de slag, zodat u daar op de juiste wettelijke manier gebruik van kunt maken.

WIK-staffel: incassokosten berekenen

De WIK-staffel is belangrijk als u een voorbeeldbrief met incassokosten wilt gebruiken voor zakelijke klanten. De staffel ziet er als volgt uit:

  • 15% over de eerste € 2.500,- van de hoofdsom van de vordering, met een minimum van €40,-
  • 10% over de volgende € 2.500,- van de hoofdsom van de vordering
  • 5% over de volgende € 5.000,- van de hoofdsom van de vordering
  • 1% over de volgende € 190.000,- van de hoofdsom van de vordering

Er geldt een maximum van €6.775. Dat maximum wordt bereikt bij een factuurbedrag van €1.000.000, waardoor de incassokosten boven dat bedrag niet verder oplopen.

En vindt u het lastig om zelf te berekenen welk bedrag u in rekening mag (gaan) brengen? U kunt online de incassokosten berekenen, zodat u daar niet zelf mee aan de slag hoeft.

Incassokosten in brief: neem contact op

Wij vermelden de incassokosten in een brief, zodat u uw klant in gebreke kunt stellen en u netjes voldoet aan de richtlijnen die hiervoor gelden.
We vragen u naar de situatie die er is ontstaan. We controleren of het gaat om een particuliere of een zakelijke klant, zodat we u daar op de juiste manier mee van dienst kunnen zijn. Meer weten? Neem contact met ons op, we horen graag van u.